Sommige dagen dit jaar zijn milliseconden korter dan normaal. In 2029 moeten we misschien voor het eerst een schrikkelseconde aftrekken.
We merken er niks van, maar de aarde draait momenteel een tikkeltje sneller dan normaal. Wetenschappers hebben gemeten dat sommige dagen dit jaar tot wel 1,5 milliseconde korter zijn dan de gebruikelijke 24 uur.
Het gaat om minuscule verschillen, maar die kunnen op de lange termijn gevolgen hebben voor hoe we tijd bijhouden. Volgens experts kan het zelfs zo zijn dat we in 2029 voor het eerst een schrikkelseconde moeten aftrekken in plaats van toevoegen. Normaal gesproken voegen we juist extra seconden toe om de tijd gelijk te houden aan de rotatie van de aarde.
De drie snelste dagen van het jaar zijn volgens onderzoekers: 9 juli, 22 juli en 5 augustus. Op die dagen draait de aarde net iets vlotter dan normaal. Waarom dat gebeurt, is nog niet helemaal duidelijk. Mogelijke oorzaken zijn veranderingen in de kern van de aarde, aardbevingen of zelfs smeltend ijs op de polen.
Voor ons verandert er voorlopig weinig, maar in de wereld van atoomklokken, GPS-systemen en internationale tijdstandaarden kan elke milliseconde tellen. De tijd tikt letterlijk door — soms net iets sneller dan gedacht.